lördag 26 september 2015

Peltigera extenuata, inte styverlav som vi trodde först!

Längs vägkanten norr om vägen mot Boxholm hittade vi nyligen ett bestånd av en filtlav som vi tyckte oss känna igen. Släktet filtlavar (Peltigera) är lätt att känna igen men arterna är destå krångligare att skilja från varandra. Filtlavar är ganska stora, plattade, bredflikiga lavor som oftast är brungröna till färgen när det är blött ute (de är oftast grå i torka), men det finns också enstaka arter som är rent gröna.  Ovansidan på filtlavarna är glatt och blank, medan undersidan oftast ser alldeles filtluden ut med något som ser ut som något typ av ådernät och rikligt med små rotlika fästtrådar utstickande.

Hursomhelst konstaterade vi att ovansidan av laven hade små fläckar av soral (dvs. små korn av svamphyfer och blågrönalger som kan spridas med vinden ock växa ut till nya lavar). Fantastiskt, tänkte vi! Det borde ju betyda att det är styverlav (Peltigera didactyla), för det är väl den enda svenska filtlaven med fläckar av soral på ytan tänkte vi och kändes oss nycket nöjda med att ha hittat en ny art som ingen av oss sett tidigare. När vi sedan kom hem och läste vidare upptäckte vi att den förut så lättigenkännliga styverlaven på senare år visat sig utgöras av två arter som vid snabb anblick var mycket lika varandra. Efter att ha forskat i saken kunde vi konstatera att det säkraste sättet att skilja de två arterna var deras kemiska egenskaper, och eftersom vi inte tagit med någon utrustning så fick säker bestämning vänta tills vidare.

Nu när vi återigen fått tillgång till reagens kan vi konstatera att det inte var styverlav som vi först trott utan den närstående Peltigera extenuata (lat. extenuata = förtunnad, reducerad), som fortfarande saknar svenskt namn. Arten Peltigera extenuata har först uppmärksammats på senare år och dess utbredning är inte fullständigt känd. Den tycks framförallt växa bland mossa i halvfuktiga miljöer, medan den så lika styverlaven framförallt förekommer på torrare lokaler.  Båda arterna har ganska små lober (centimeterbreda ungefär) som är brunaktigt grå till färgen med fläckar av soral på ovansidan. P. extenuata skiljer sig sedan på att den har massor av täta, grenade, vita, rotlika utskott på undersidan (styverlaven har glesare utskott som mot kanterna är ogrenade) och att soralfläckarna färgas röda av hypoklorit-lösning. Det är inte alltid stora skillnader man har att gå på. Vi gläder oss hursomhelst mycket över en ny art för vår lista och hoppas att vi ska kunna hitta även styverlav i socknen såsmåningom.

Bilderna är tagna 19/9 ett hundratal meter väster om Malexander längs vägen mot Boxholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar