lördag 26 september 2015

Höst - hög tid för kryptogamer

Matta av kammossa (Ptilium crista-castrensis)
Hösten har nu tagit fäste på allvar och det börjar bli allt fler gula löv på träden. Vi som är intresserade av blomväxter kan tycka att hösten känns lite dyster, inte bara är odlingssäsongen slut men också för att det blir allt längre avstånd mellan blommorna man ser. Men man ska inte misströsta, som naturintresserad ska man ta fasta på att varje säsong har sin charm och hösten är en utmärkt tid för att ge sig ut och titta på många olika kryptogamer. Kryptogamer är egentligen en förlegad term som användes för att klumpa ihop alla växter och växtliknande organismer som inte hade frön, men man kan ofta se ordet användas. Till kryptogamerna fördes bland annat mossor, svampar, lavar, ormbunkar och lummerväxter.
Matta av (mest) väggmossa (Pleurozium schreberi)
Med undantag för ormbunkarna så är hösten en utmärkt tid för alla dessa grupper och även om arterna i många fall kan vara svåra att enkelt särskilja utan mikroskop så kan man ändå njuta av mångfalden som finns precis utanför husknuten. Går man in en bit i skogen här runt Malexander och tittar ner bland riset kan man hitta stora mängder av de tre mycket vanliga barrskogsmossorna husmossa (Hylocomium splendens), väggmossa (Pleurozium schreberi) och kammossa (Ptilium crista-castrensis). Väl inne i skogen kan man också titta på alla de olika lavar som växer på trädens stammar och grenar men även på marken bland mossorna.
Blandat husmossa (Hylocomium splendens) och väggmossa
Nu under hösten kommer vi försöka presentera lite olika mossor, lavar och svampar som är lätta att känna igen och som man ofta ser runt Malexander. Men givetvis kan det komma med några sällsyntheter som vi får syn på. Till exempel hittade vi nyligen norsk näverlav (Platismatia norvegica) i socknen: en sällsynt lav som i Sverige främst förekommer i Jämtland och Dalarna och som bara är känd från tre andra platser i Östergötland. Bilder och mer om den kommer givetvis så fort vi bara hinner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar