söndag 18 oktober 2015

Grönskål

Grönskål (Chlorociboria aeruginascens, lat. aeruginascens = ärggrön-aktig) är en liten skålsvamp från familjen Helotiaceae som man ofta hittar i lövskogsmiljöer. Svampen växer framförallt på död lövträdsved, oftast grenar och tunna stammar, i inte allt för torra miljöer. Bra platser att leta efter arten är i något fuktiga hässlen eller aspdungar. Ofta ser man bara mycelet, som färgar död ved distinkt ärggrön; speciellt tydlig är färgen en bit ner i veden. Fruktkropparna, där sporerna bildas, är ganska små (~0,5 cm) men mycket distinkta i färgen med samma intensivt gröna nyans som mycelet har. Ofta hittar man bara enstaka fruktkroppar, men ibland kan det finnas stora samlingar som gör att det ser ut att sitta en hel svärm blågröna öron på en murken pinne.

Det ska nämnas att det finns ytterligare en art som på samma sätt färgar död ved ärggrön, nämligen blek grönskål (Chlorociboria aeruginosa), som skiljer sig från föregående art på att ytan på fruktkropparna är blekt blågrön och inte rent blågrön som hos grönskål. Eftersom fruktkropparna ofta saknas får man ofta nöja sig med att säga att det är någon av dessa två arter som ibland klumpas ihop under det passande äldre namnet "grönvedens skålsvamp". Vi har hittat obestämbara blågröna mycel på flera platser, bland annat norr om Lillsjön och väster om Tumbo samt i lövskogarna sydväst om Bålnäs. Vid Bålnäs och väster om Tumbo har vi också hittat exemplar med fruktkroppar, i båda fallen var det de rent blågröna fruktkropparna som kännetecknar grönskål.

Den övre bilden visar en död gren färgad av mycel av en av grönvedsarterna och är tagen i ett aspbestånd nordost om Pukstugan 26/8. Den nedre visar något vissnande fruktkroppar av grönskål (C. aeruginacens) och är tagen i aspskogen ca. 400 m sydväst om Bålnäs 17/10.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar